Začínající fotograf na volné noze, aneb jak si ulehčuji život na volné noze a na co si dávám pozor

Přechod na volnou nohu je výzva. Je mnoho lidí, kteří jsou nuceni tento proces absolvovat postupně, a pak jsou lidé, kteří potřebují razantnější krok, který změní mnohé. Dalo by se říci, že jsem typ B, protože jsem věděl, že s kompromisy bude cesta k cíli, který jsem si vytyčil, mnohem vzdálenější.

Ani jedna cesta se nedá označit za špatnou, ale obě mají něco společného - je nutné se na ně připravit. Může to znít jako klišé, ale když do přechodu na volnou nohu člověk vlétne absolutně bez přípravy, tak ne vždy to musí dobře dopadnout. Štěstí přeje odvážným, ale ne nepřipraveným. Speciálně fotografie v sobě ukrývá nejednu výzvu a úskalí.

Univerzální návod asi neexistuje, ale přečíst si, jak to má někdo jiný, i mě v mnohém inpirovalo a inspiruje. Z tohoto důvodu se chci s vámi podělit o to, co já považuji za úskalí a jaké nástroje používám, abych si nekomplikoval život.

 

Finance

Přechod na volnou nohu s sebou nese často změnu finančního toku. Najednou jsou pryč jistoty jako stabilní plat do patnáctého v měsící a nově se nemůžete těšit na odměny dvakrát ročně. Asi u každé profese na volné noze, tak i ve fotografii je finanční tok ovlivněn jednotlivými zakázkami (jejich četností a velikostí). Dynamika příjmů se nedá moc přesně v prvních měsících předpokládat, stejně tak vývoj následujících měsíců - jednoduše nemáte data.

Pro toto období bych velmi apelovat na finanční rezervu. Ta by měla pokrýt nejen zpravidla pozvolný začátek podnikání na volné noze, ale i výkyvy v jednotlivých měsících. Začínající freelancer může nabýt klamného dojmu, že když se jeden měsíc daří, že je to stav neměnný a bude mít konstantní nebo rostoucí tendenci. Bohužel proměnných, které ovlivňují zakázky, je mnoho. Ve fotografii například i roční doba (období svateb), finanční situace potenciálních klientů, konkurence, kvalita vlastní dodávané práce, marketing.

Myslím si, že je nezbytné analyzovat si nejen prostředí, ve kterém se pohybujeme se svou nabídkou služeb (vnější), ale i naše služby (vnitřní). Zaměření na silné stránky a práce na slabých stránkách může urychlit finanční stabilizaci. Osobně pracuji s pesimističtějšími scénáři - díky nim jsem byl nucen vytvořit si dostatečnou finanční rezervu.

Začínajícím volnonožcům, kteří nemají dostatečnou finanční rezervu bych doporučil menší risk s prací na částečný úvazek doplněný prací na volné noze s postupným dominováním právě této práce (po upevnění klientely a získání směrodatných dat, pro plánování do budoucnosti).

Nejzákladnějším krokem je schopnost spočítat si měsíční náklady, které jsou nutné pro zajištění všeho potřebného. Ve chvíli, kdy dokážete vyjádřit číslem, kolik si potřebujete vydělat, tak i víte, kolik potřebujete minimálně vyfakturovat za vaši práci. Pro větší přesnost kontroly příjmů a výdajů je možné si celkové náklady vydělit čtyřmi a pracovat s kratším časovým úsekem, kterým je týden (podobně je tomu v zahraničí).

Úskalím jsou nečekané výdaje - u fotografů například nutnost nákupu nebo opravy techniky. Všechny tyto jednotlivé výkyvy by měla pokrývat dostatečná finanční rezerva. Ovšem tvorba a udržení finanční rezervy je otázkou sebekázně a promyšlených rozhodnutí. Mnoho lidí si vede zevrubné tabulky s příjmy a výdaji. Já si nerad komplikuji život s účtenkami za drobnosti, a proto využívám aplikaci “Finances” (dostupná v App store), díky které si mohu výdaje (potažmo i příjmy) zaznamenávat ihned do svého telefonu, přiřazovat jim kategorie apod.

Tento jednoduchý nástroj je vynikající zpětnou vazbou pro vaše nakládání s financemi. Mnohdy pomůže odhalit i místa, kde jsou finanční ztráty větší, než by musely nezbytně být.

 

Fixní (a skryté) náklady fotografů

Doba pokročila a trendy se změnily. Vývojáři softwaru se snaží tvářit, že v roce 2016 je jejich luxusní produkt dostupný téměř každému. Už nemusíte zaplatit horentní sumu za licenci programu. Dostanete nabídku mít vždy nejaktuálnější verzi programu, ale musíte si ho pronajmout. Tedy každý měsíc zaplatit nájem.

Ze začátku šlo o neškodný obchod pro lidi, co neměli možnost vstupní investice, ale vyplatilo se jim platit nájem za program, který vlastně nikdy nebude jejich. Bohužel konkrétně firma Adobe nevydává zpětné aktualizace pro jejich Lightroom verze, které pak nejsou schopny například pracovat s RAW soubory nejmodernějších fotoaparátů. Já osobně mám krabicovou verzi tohoto programu (jednu generaci starou), takže žádný nájem neplatím, ale při koupi novějšího těla fotoaparátu již budu víceméně nucen přejít i já na vyšší “krabicovou” verzi nebo pronájem softwaru (možnosti jak to vyřešit vždy jsou, ale už by tato řešení nebyla nikterak pohodlná, byla by omezující a co hůře by byla náročnější na čas).

Cena programu Lightroom 6 je cca 3500,- za krabicovou verzi programu a měsíční pronájem balíčku pro fotografy Lightroom licence CC a Photoshop CC stojí v ročním plánu 326,- Kč - respektive  3900,- Kč za rok. Je jen otázkou, jaké řešení je pro konkrétního fotografa výhodnější. Je vždy na zvážení, co se fotografovi vyplatí, ale je dobré si tento náklad sečíst a vidět, kolik doopravdy člověk za rok zaplatí před tím, než si začne program pronajímat.

Softwarové vybavení je jen jeden z příkladů fixních nákladů, u kterých si začímající fotograf musi rozmyslet jejich návratnost za jejich cenu. Dalším takovým je řešení osobní prezentace. Stále považuji za nutné mít svůj web, a to i v době, kdy se více pěstují sociální sítě. Já osobně beru web jako dynamický nástroj, na který pravidelně píšu, přidávám fotografie apod. I když jsem už vytvářel weby v redakčním systému Wordpress, tak pro svůj soukromý web pavelvavra.com  jsem zvolil Squarespace řešení, které pro mě v prvním roce bylo dle výpočtů stejně drahé jak tvorba webu s placenou Wordpress šablonou. V dalších letech už by byl Wordpress o něco levnější, ale rozhodl jsem se kvůli rozhraní a mému častému vstupování na web právě pro službu Squarespace, která splňovala mé požadavky na stabilní a minimalistický web.

Další službou, kterou jsem ihned začal používat, je Fakturoid. Představa faktur někde hluboko v počítači se mi nelíbila, protože vím, že by bylo snadné někde v čase fakturu ztratit a pracně ji hledat. Služba Fakturoid se mi líbí díky jednoduchosti a možnosti mít faktury přehledné dobře vystavené a archivované v dalším zdroji, kterým je poskytovatel služby. Fakturoid je taktéž placená služba a měsíčně freelancer zaplatí 146,- Kč za balíček Solo. Doporučuji vyzkoušet službu, protože při vystavování 5 faktur měsíčně ho můžete testovat zdarma.

Fixních a skrytých nákladů by se u začínajících fotografů dala najít celá řada. Mohli bychom sem zařadit pronájem studia, prostoru, techniky, platba sociální a zdravotního pojištění apod. Se všemi těmito náklady je potřeba počítat. Mnoho fotografů, kteří začínají své podnikání udělá chybu v tom, že našetřené finance v začátku utratí za výkonější techniku - pak jim nezbývá finanční rezerva a mohou se dostat do nepříjemných situací. Faktem je, že klientovi je jedno, jakou techniku používáte, když odvádíte dobrou práci, proto by měl každý fotograf umět dostat maximum z techniky, kterou zrovna používá, a v první řadě myslet na finanční rezervu.

 

Technika

Jak jsem už naznačil výše, tak fotografická profese je náročnější na technické vybavení. Chybou by bylo našetřenou rezervu utratit za techniku, která ovšem neslibuje lepší zakázky. Je na zodpovědnosti každého fotografa, jak umí pracovat s technikou, kterou vlastní, a se softwarovým vybavením. Dobrá znalost vlastního vybavení šetří mnoho času a dokáže zpřesnit to, co je ve skutečnosti možné. Toto uvědomění zjasňuje komunikaci s klientem a jeho vlastními představami.  

Například Nathan Elson z Kanady správně v jednom svém vlogu poznamenal, že častá chyba fotografů je zadlužení nákupem drahé techniky. Naopak doporučuje dělat co nejlepší práci bez ohledu na dostupnou techniku a postupně ji vylepšovat. Představa mnohých amatérů a začínajících fotografů je ta, že fotografii dělá fotoaparát. Realita ovšem je, že fotografii dělá člověk, který drží fotoaparát. Jedná se o řemeslo a dobrý řemeslník i s horším vybavením udělá skvělou práci, i když to bude třeba trvat trochu déle nebo bude muset být v některých bodech kreativnější.

 

Marketing

Alfou i omegou začínajícího fotografa je jeho viditelnost. Je otázka jestli chcecete stvoky followerů na sociálních sítích nebo menší objem, ze kterého přicházejí poptávky na Vaši službu. Tak jako tak začínající fotograf by měl nejvíce v prvních měsících pracovat na vztahu s klientem, protože nejvíce závazných poptávek plyne z osobního doporučení (toto je podpořeno i výzkumem, který udělal server navolnenoze.cz)

Ve volných chvílích mezi zakázkami je stále co dělat. Můžete například měnit strategii pro své sociální sítě, optimalizovat SEO, hledat nové kanály, jak oslovit potenciální klienty nebo naopak hledat odborníky, kteří Vám s těmito výzvami pomohou.

Například do mého marketingového plánu patří nejen aktivní působení na sociálních sítích, ale také psaní článků a rozhovorů pro server fototipy.cz a pro svůj web pavelvavra.com, kam přispívám každé pondělí. Pro správu článků jsem si velmi oblíbil Evernote, který mi pomáhá mít všechny články pohromadě bez toho, abych je musel někde hledat. Osobně jsem Mac uživatel, a proto mi Evernote nahrazuje i nejzákladnější textový editor a synchronizace s iPad se taky hodí. O Evernote píše aktivně fotograf a cestovatel Jan Březina.

 

Zdraví

Neduh života na volné noze je dle mého svoboda. Tak jsem se na ní těšil, ale občas je pro mě trochu zpomalující, protože občas se člověku doopravdy nechce cokoliv dělat. S tímto tématem souvisí i téma zdraví. Držet se v dobré tělesné kondici je základ. Úprava pracovního místa (pokud pracujete doma) je nutností - výška stolu, sezení. Osobně bych pro práci v budoucnu upřednostnil standing desk (U stolečku stál - na volné noze).

Při intenzivní práci s postrpodukcí fotografií trpí moje oči, a proto už několik měsíců používám aplikaci F.lux, která mění teplotu barev a kontrasty podle ročního období a denní hodiny. Tento program redukuje produkci modrého světla, které stimuluje lidský mozek - důsledkem je horší usínání. F.lux tento negativní jev řeší příjemným způsobem, ale nevýhodou pro fotografy je rozhodně jiné podání barev brzy ráno a ve večerních hodinách. Program se dá samozřejmě vypnout, ale mně osobně pomáhá dělat postprodukce v rozumných hodinách a večer nebo brzy ráno se věnovat například psaní.

 

Konkurence

Jan Kraus (herec) byl účasten na diskuzním setkání se studenty v rámci projektu, který nese název Lidé z praxe. Jeden z dotazů byl mířen na herce kolegy a na názor Jana Krause. On na tento dotaz reagoval úplně klidně větou, že o kolezích se mluví vždy slušně. Tento postoj v české fotografii trochu chybí a porovnávání neprospěje nakonec ani jedné straně. Proč je to úskalí života na volné noze? Protože Vám to velmi lehce doslova sežere množství času, které byste mohli věnovat profesi, kterou se jako volnonožec živíte. Na druhou stranu kolegy sledujte, učte se, ale rozhodně s nimi není nutné vést války. 

Mnohem více užitku vidím v komunikaci na úrovni, které může být obohacující pro obě strany.

 

Závěr

Přechod na volnou nohu je výzva, a ne vždy to jde hned. Je potřeba se na to připravit a ve chvílích, kdy to vypadá, že nemáte co dělat, tak pracujte na sobě. Jako inspiraci bych doporučil sledovat server navolnenoze.cz, fotografa Jana Březinu, Petra Máru a přímo Roberta Vlacha.

 

Pro svou efektivitu využívám:

Finances - aplikace pro správu přijmů a výdajů

Squarespace - webové rozhraní, které používám pro http://pavelvavra.com

Fakturoid - tvorba faktru a jejich správa

Lightroom 5, Affinity Photo - programy pro úpravu fotek, které mám pevně zakoupené (ne pronájem)

Evernote - pro psaní a správu článků a dalších psaných materiálů, které vytvářím

F.lux - pro redukci modrého světla LCD monitorů

Aplikace do chytrého telefonu, které mi umožňují spravovat své sociální profily (Facebook Pages, Facebook Reklamy apod.)

Z projektu The_Books #2016

Z projektu The_Books #2016