Naučte se základy fotografování v 10 lekcích: bezplatný kurz!

Dnes bych vám všem chtěl představit nový projekt, který jsem si pro vás připravil. Jedná se o bezplatný online kurz, během kterého se máte možnost naučit základy práce s fotoaparátem, přístupu k různým žánrům nebo editace fotografií. Důvodem, proč jsem vytvořil takový materiál, je často lichá představa, že fotografii dělá jen dobrý fotoaparát. Realita je ovšem taková, že vylepšit své fotografie můžete zlepšováním svých schopností bez ohledu na přístroj. Nezáleží na tom, jestli vlastníte digitální zrcadlovku, bezzrcadlovku, kompakt, mobilní telefon, analogvou zrcadlovku nebo polaroid.

Celkově je kurz rozdělen do 10 samostatných lekcí (jejich seznam naleznete níže), které na sebe navazují a každý týden vám přijde nová lekce. První tři lekce jsou zaměřeny na teoretické základy, které pomahájí se zorientovat v technické stránce fotografování a jsou důležité pro správné pochopení dalších lekcí. Od lekce čtvrté jsou probírány jednotlivé žánry společně s různými příklady, tipy, radami a ukázkovými fotografiemi, které vám pomůžou vytěžit z daného tématu maximum. Poslední dvě lekce se týkají úpravy fotografií a jejich prezentace na sociálních sítích.

Tento bezplatný kurz můžete získat tak, že se přihlásíte k jeho odběru pomocí e-mailové adresy. Pokud se vám kurz bude líbit, budete se v budoucnu moc těšit i na další materiály - je totiž základem pro doplňující lekce a další aktivity spojené se vzděláváním v oblasti fotografie. Když se jednou přihlásíte k odběru, tak automaticky v budoucnu dostanete všechny další materiály, které připravím a vydám (odběr lze kdykoliv zrušit a e-mailový kontakt neposkytuji žádným třetím stranám).



Seznam jednotlivých kapitol:

  1. Základy I - hodnoty času závěrky, clona objektivu a hloubka ostrosti

  2. Základy II - jak se navzájem ovliňuje čas, clona a jak se mění hloubka ostrosti v závislosti na cloně, vysvětlení hodnoty ISO a její dopad na čas závěrky

  3. Režimy - vysvětlení a porovnání režimů “auto”, “A”, “P” a “M”

  4. Portrét - jak pracovat se světlem, jak zmírnit nedostatky techniky apod.

  5. Reportáž - různé přístupy k tvorbě reportáže

  6. Street - cesty, jak nazírat na street fotografii a jak se nedostat do problémů

  7. Krajina - jak vytěžit z krajiny kolem vás maximum (lekce zpracována ve spolupráci s Markem Mendelem, který je fotograf krajin, architektury a tvůrce časosběrných videí)

  8. Architektura -jak vytěžit z architektury kolem vás maximum (ve spolupráci s Markem Mendelem)

  9. Postprocess - úpravy fotografií, příklady úprav a programů (od těch zdarma až po ty placené)

  10. Prezentování fotografií na sociálních sítích

Fujifilm X-Pro 1 #2016

Fujifilm X-Pro 1 #2016