FUJIFILM X-S10 - dostupný hybrid

Když se začalo poprvé mluvit o novém FUJIFILM fotoaparátu a byl odtajněn název X-S10, tak mi bylo zcela jasné, že se jedná o novou řadu, která bude primárně definována novým designem těla fotoaparátu. Předem prozradím, že FUJIFILM X-S10 ve svých útrobách ukrývá optickou stabilizaci snímače (IBIS), která byla zmenšena o 30% oproti IBIS, která je osazena v modelu X-T4. X-S10 se nemůže a nikdy ani nemohl jmenovat FUJIFILM X-T40, protože by musel i tak vypadat, a to se nestalo. Proč je tu nový design a jaké má výhody se vám pokusím předat v následujících řádcích. 

Nový design těla X-S10

FUJIFILM X-S10

FUJIFILM X-S10

Na první pohled je jasné, že FUJIFILM opět přišel s novým vnějším designem fotoaparátu. Jasně je vidět odklon od primárního retro vzhledu, který se v některých prvcích ovšem zachovává. Kaplička hledáčku s integrovaným bleskem je pohledově stejná, jako u modelu X-T30. 

Úplně jiný je ovšem grip, který je ve světě FUJIFILMU nečekaně hluboký a má sloužit pro dobrý a pevný úchop. Podobný benefit nabízel model FUJIFILM X-H1, který byl prvním hybridním fotoaparátem značku FUJIFILM a tedy prvním fotoaparátem s optickou stabilizací snímače. 

X-S10 ovládací prvky

X-S10 ovládací prvky

Zkušený fujista na první pohled vidí, že výrobce vsadil na minimalistický design s menším počtem ovládacích prvků. Samostatné tlačítko, pro ovládání hodnoty ISO a Q pro vyvolání Quick Menu jsou na jiných místech, než jsme si za roky zvykli. Neříkám ovšem, že je umístění špatné. Naopak by se dalo říci, že je na bezpečném místě, aby nedocházelo k nechtěnému stisknutí. 

X-S10 ovládací prvky

X-S10 ovládací prvky

Stejně jako u všech nových modelů (vyjma X-T4) není k dispozici křížový volič. Pro ovládání pozice ostřícího bodu slouží joystick, který je dle mého subjektivního názoru umístěn mnohem lépe, než u modelu FUJIFILM X-T30. Tlačítka Menu/OK a DISP/BACK jsou velmi blízko spodní hraně fotoaparátu a neovládají se zrovna dobře, když máte fotoaparát “na oku”. Na druhou stranu jsou zanořené do úrovně těla, takže si je zase omylem jen tak nestisknete. 

Na přední straně fotoaparátu nejsou ani FN tlačítka a ani mechanický přemínač ostření S, C, M. Pro přepnutí musíte do MENU fotoaparátu. Já osobně jsem si tuto funkci přiřadil na jedno z fyzických tlačítek. 

Přední roler zůstal jak ho známe. Zadní chybí zcela a jeho funkci částečně přebírá horní multifunkční kolečko, které jsem 99% času využíval jako kompenzaci expozice v režimu priority clony. Druhé kolečko na levé straně fotoaparátu nativně slouží pro změnu filmové simulace, ale lze mu přiřadit jinou funkci.

X-S10 ovládací prvky

X-S10 ovládací prvky

Mechanický volič času závěrky byl nahrazen PASM voličem, kterým měníme režim fotografování včetně C1-C4 režimu nebo chytrého automatu s označením SP. Tento mód by měl rozpoznávat scénu a dle ní nastavovat zbytek fotoaparátu. Nově v tomto módu je možné fotografovat nejen do JPG, ale i do RAF.  

Ke spoušti se vrátilo tlačítko na spuštění nahrávání videa, které má dominantní funkci. To znamená, že i když například v prioritě clony a zapnete nahrávání, tak se spustí nahrávání bez ohledu na pozici PASM voliče a aktivu, s posledním nastavením videa, které bylo definováno v menu. 

X-S10 si z modelu X-T4 propůjčil plně artikulovatelný LCD, který umožňuje selfie nastavení - například pro vlogery, nebo zcela otočený/zavřený LCD. 

img_03.png

Nejzásadnější funkce a silné stránky nového modelu

Na prvním místě musím rozhodně zmínit stejné ostření včetně AF-C trackování, které najdeme aktuálně pouze v modelu X-T4 (v době vydání článku se připravuje nový FW pro model X-T3, který tento rozdíl vymaže). X-S10 je osazen stejným snímačem i procesorem, jako modely X-T4, X-Pro3 apod. Jedná se o 26Mpix X-Trans BSI CMOS senzor, který je vybaven fázovou detekcí ostření po celé ploše obrazu. S objektivem XF50mm f/1 dosahuje citlivosti ostření -7EV. 

O zpracování obrazu se stará X-procesor 4, který známe taktéž z modelu FUJIFILM X-T4. 

Ostření je silnou stránkou X-S10, protože nabízí rychlost zaostření dosahující 0,02s, ostření na oko a tvář a hlavně lepší sledování předmětu v módu Tracking při AF-C.

Na druhém místě musím vyzdvihnout grip, protože jsem si vědom, že je to prvek, který mnohým chyběl například u modelu X-T30. Grip ovšem neslouží jen pro držení fotoaparátu, ale také pro odvod tepla od snímače. Přebytečná teplota je odvedena do gripu kovovým prvkem a díky tomu není problém nahrávání 4k videa 30p 200 Mbit. V gripu je umístěna i baterie - opět je dále od snímače, který vytváří teplo a křivka vybíjení by tedy měla být o něco lepší. Kvůli stabilizaci ovšem CIPA uvádí 325 snímků s jednou baterií W126s. Realita je taková, že na svatbě jsem měnil baterii po více než 800 záběrech (IBIS nastavení “při fotografování”).

Na třetím místě je nutné zmínit IBIS neboli optickou stabilizaci snímače. Je o 30 % menší než v sobě ukrývá X-T4 a její účinnost je až 6EV (u X-T4 je to až 6,5EV). Na první pohled se může zdát, že rozdíl mezi stabilizací X-H1 (5,5EV) a stabilzací X-S10 (6EV) nebude podstatný. Opak je ale pravdou, protože jedna strana mince je maximální účinnost a druhá je s kolika objektivy to dokáže. X-S10 se dostane na své maximum s 20 ze 30 objektivů, ale X-H1 bohužel jen se šesti nebo sedmi. Praktické využití bude tedy lepší u X-S10.

U každého hybridního fotoaparátu se nedíváme jen na fotografický výkon, ale také na video funkce. Maximální kvalita videa je 4k 30p, 4:2:0 8bit na SD kartu a 4k 30p 4:2:2 10bit na externí zařízení. Pro natáčení z ruky je k dispozici zmiňovaná optická stabilizace, která pracuje v kooperaci s optickou stabilizací objektivů OIS. K optické stabilizaci je možné použít ještě digitální stabilizaci obrazu DIS. Pro zpomalené záběry slouží vysokorychlostní snímání 240p, které tedy umožňuje zpomalení 10x při 24 snímcích za vteřinu. Velmi příjemné je, že na těle fotoaparátu je vstup pro mikrofon/sluchátka velikosti 3,5. 

Uživatelská zkušenost

Nejen, že jsem měl možnost si X-S10 osahat ještě před uvedením na trh, ale měl jsem i to štěstí, že zrovna v sobotu mě čekala poslední svatba sezóny a mohl jsem tedy prověřit fungování, ergonomii v reálné situaci. Moc si toho vážím, protože 12 hodin koncentrovaného fotografování už člověku řekne zda mu fotoaparát dává smysl, nebo jestli ho něco totálně štve. 

Na začátku musím říci, že X-S10 to nemá v tomto srovnání lehké, protože můj primární fotoaparát je X-Pro3. 

X-S10 je trochu jiný. Cílí rozhodně na trochu jinou skupinu uživatelů a nemyslím si, že je to špatně, protože to nemusí být na první pohled patrné, ale X-S10 je hodně intuitivním modelem. Už jen kvůli omezenému počtu ovládacích prvků a absenci zadního roleru bude pro uživatele, kteří si pořizují první fuji nebo přecházejí od jiné značky, tento model možná pochopitelnější. Na druhou stranu je potřeba odtipovat si funkce, které potřebujete mít po ruce. U mě je to například změna režimu ostření S-C-M. 

Na svatbě jsem s fotoaparátem udělal přes 1200 záběrů, a to v exteriéru (4°C) i v interiéru. Ani při sériovém snímání (je možno až 8s/vteřinu u mechanické závěrky a až 30s/vteřinu u elektronické závěrky) se neobjevilo žádné zaseknutí, žádný problém. 

AF fungoval stejně jako na modelu X-T4. Doopravdy jsem nepozoroval žádný rozdíl. Díky stabilizaci máte extrémně klidný hledáček i když se třesete zimou. Při večerním tančení jsem zkoušel i nahrávání krátkých videí a obraz se mi zdál doopravdy velmi klidný. Tady musím vyzdvihnout oddělené tlačítko na spuštění nahrávání, protože nemusíte doslova nic měnit pro spuštění nahrávání. Z X-T4 si X-S10 vypůjčil i oddělené Q menu pro fotografování a video.  

U střední třídy se vždy trochu bojím hledáčků. Na papíře je hledáček X-T30 a X-S10 identický, ale zcela subjektivně se mi do X-S10 dívá o něco příjemněji. Samozřejmě problém mohou mít jako vždy u tohoto systému majitelé dioptrických brýlí. Režim zvýšeného výkonu nám umožňuje energii navíc darovat rozlišení hledáčku nebo snímkovací frekvenci nebo sériovému snímání - je na každém, co vnímá a co mu vyhovuje. 

Za sebe bych tuto část uzavřel s myšlenkou, že X-S10 je plnohodnotným fotoaparátem a s trochu více minimalistickým ovládáním (to neberu jako nevýhodu ba naopak), který je možné si vzít na profesionální práci, jakým fotografování svatby bezesporu je. 

Pro koho je určen? 

Na první pohled může cílit na lidi, kteří chtějí dělat audiovizuální obsah, kterým je jak fotografování, tak video. Z jiného úhlu pohledu si umím představit, že má někdo X-T10, X-T20, X-T1, kterou už uživatel “přerostl” a hledá něco nového s dobrou cenovkou a zaměří se právě na novou X-S10. 

Pokud bych dostal otázku, zda bych X-S10 doporučil jako druhé tělo, tak bych jasně souhlasil, protože cena a výkon je na velmi dobré úrovni. 

Určitě budou padat otázky zda X-T30 nebo X-S10. Kdyby byl rozdíl jen a pouze optická stabilizace snímače, tak by se dalo říci, že když nenatáčíte video z ruky, tak vám stačí X-T30. Rozdílů je ale více: lepší AF, větší citlivost ostření při nízké hladině osvětlení a pokročilejší režim zvýšeného výkonu.