Co nás čeká ve světě FUJIFILMU v lednu 2021? 

Světová čísla propadů obratů i prodejů jednotek ve fotoprůmyslu byla v roce 2020 umocněna pandemií. Tato situaci způsobila další citelné rány již na tak výrazně padajícím trhu. Výrobci fotoaparátů se ale stále drží své nastavené trajektorie a vyrábějí další nové modely fotoaparátů a objektivů, které ovšem nemají být levné a ani nebudou. 

Charlene-Winfred-3996-1.jpg

Proč? 

Trend se dá vysledovat z dlouhodobého sledování trhu. Mobilní telefony, jejich univerzalita a rychlejší vývoj na poli digitálních snímačů ve spojení s výkonnými procesory vyparazitoval zcela segment kompaktních fotoaparátů. Není totiž důvod kupovat si kompaktní fotoaparát za 5 000 Kč, když totéž a bez učení umí i mobilní telefon, který máte stále v kapse. 

Dlouhodobě ale mobilní telefony dokazují, že jsou pro mnohé lepší volbou než levný digitální fotoaparát a to z jednoduchého důvodu - nemusíte do něj investovat čas. Čas je zásadní veličina a naučit se fotografovat stojí čas, který lidem zásadně chybí.

Je-li motivace učit se malá, je i oslabena kupní síla v daném segmentu. To způsobuje nový fenomén, kdy výrobci fotoaparátů mají velmi úzkou nabídku “levných fotoaparátů” (tyto modely budou v budoucnu dle mého začínat na částce 600 - 1000 Euro). Tato úzká nabídka se značně rozšiřuje do segmentu, který vnímáme jako střední třída a drží se i do profesionálních sérií. Není výjimkou, že máme více drahých modelů než těch levných.

FUJIFILM

Levné

FUJIFILM X-T200

Střední

FUJIFILM X-T30

FUJIFILM X-S10

FUJIFILM X-E4 (?)

Drahé

FUJIFILM X-T4

FUJIFILM X-Pro3

FUJIFILM X-H2 (?)

Hi-end

GFX 50r

GFX 50s

GFX 100s (?)

GFX 100


Dlouhodobě se mi osvědčilo a potvrdilo, že když jste si jisti, že dokážete přístroj dobře využít, tak je o něco snazší za něj utratit peníze. I proto jsem udělal online kurz na ovládání FUJIFILM fotoaparátů.

NOVINKY FUJIFILM LEDEN 2021 (očekávané dle internetových zdrojů)

1. FUJIFILM GFX 100s

GFX 100s je model o kterém se delší dobu šuškalo. Životní cyklus GFX byl odhadován na cca 4 roky, které byly u modelu GFX 50s naplněny. Již jen název prozrazuje mnohé:

100 = série obrazového snímače se 102 Mpix, který v sobě ukrývá GFX 100. Jedná se o logické vyústění, protože se neobjevila dostupná varianta ve velikosti snímače 33 x 44mm. Tento snímač s technologií BSI a pixely s fázovou detekcí přímo na snímači umožňuje výrazně rychlejší ostření než snímač s 50Mpix, který nalezneme v původní verzi GFX 50s. Abych to zjednodušil, jedná se o stejnou technologii snímače, kterou nalezneme u modelu X-T3, X-T4, X-Pro3 apod. - zjednodušeně jsou to 4 snímače X-T4 vedle sebe. 

“S” v tomto ohledu označuje řadu - tedy nižší než GFX 100 a prozrazuje nám, že tělo bude více podobné verzi GFX 50s, ale dá se předpokládat, že bude o něco menší a nebude mít pod LCD tzv. chladící box. 

Dále se proslýchá:

  1. Nebude mít křížový volič, což je u FUJIFILMu již docela běžné a poslední model s křížovým voličem je FUJIFILM X-T4.

  2. Nebude mít hledáček, který by se dal z těla odepnout.

  3. Bude mít joystick.

  4. Bude mít horní LCD podobně jako GFX 50s a 100.

  5. Bude mít takzvaný PASM volič, který má FUJIFILM X-S10 (je to jasný útok na uživatele jiných značek pro snazší přechod).

  6. LCD bude výklopný stejně jako u modelu X-T3

  7. Spekuluje se o IBIS (tedy vestavěné stabilizaci). Pokud bude, tak se dá předpokládat, že modul bude spíše technologicky blíže elektromagnetickému posunu, který v sobě má X-S10 a X-T4, než pružinovému (X-H1, GFX 100).

  8. Odhadovaná cena je 6 000 USD, což by mohlo být ze zkušeností v ČR cca 149 990 - 159 990 Kč za tělo.

2. FUJIFILM X-E4

Obecně je FUJIFILM X-E série jedna z mých neoblíbenějších. Totální minimalismu, skvělé rozměry a hledáček na správné straně. Za mě osobně se jedná o nejlepší fotoaparát na cestování, nebo jako dvojka k nějakému dražšímu modelu. Sám jsem ho měl jako jediný digitální fotoaparát loni v Thajsku a když mě probudíte ve 3 ráno a zeptáte se mě jestli X-T30 nebo X-E4, tak vždy řeknu X-E4. 

Vypadá to, že X-E čtvrté generace se dostane konečně LCD, které bude výklopné. Vypadá to na podobný systém, jako nalezneme u model FUJIFILM X-100V, ale další možnost bude vyklopení nahoru jako selfie screen. FUJIFILM tím opět naplňuje má slova, že se jedná o výrobce s nejvyšším počtem různých mechanismů vyklápění na světě - tohle nám nikdo nesebere, vyhráli jsme. 

V útrobách lze předpokládat stejný snímač, který nalezneme i v modelu X-T4 (26Mpix, BSI) a stejný procesor. IBIS bych neočekával a pokud se stane standardem u všem modelů, tak budeme muset dle mého počkat minimálně ještě jednu celou generaci. 

Výrazně pozdější příchod než modelu X-T30 by naznačoval, že algoritmus AF bude stejný jako má model X-S10 - tedy bude mít rychlejší AF než X-T30. 

3. FUJINON XF 27mm f/2.8 mk. II 

Nová verze palačinky z dílny FUJIFILMU by měla mít proti své staré verzi clonový kroužek a taktéž by měla být utěsněna proti vlhkosti a prachu (tedy WR). Miniaturní rozměry a univerzální ohnisko ho předurčuje pro použití na příklad s novým FUJIFILM X-E4. Bude se jedna o velmi kompaktní kombo do kapsy, které bude svými rozměry už pomalu útočit i na X100V. Kdo preferuje delší ohnisko a bude chtít mít možnost výměny objektivů, tak bude moci nově sáhnout po X-E4 a XF 27mm f/2.8 mk. II.

Bude to prodejní hit? 

Měl by, ale aktuálně bude záležet na stanovení ceny pro ČR. Já osobně mám pozitivní vztah k ohnisku 27mm (cca 40mm po přepočtu). Jedná se o úhel záběru velmi blízký lidskému oku a je velmi příjemné s ním pracovat. S ekvivalentem na GFX jsem si odfotil loňský podzim celé Norsko byl to nejlepší fotografický zážitek roku. 

4. FUJINON GF 80mm f/1.7

Dlouho očekávaný světelný objektiv pro GFX systém. Ohnisko po přepočtu bude cca 60mm s obrovskou světelností. Dalo by se říci, že s tímto objektivem si mnoho portrétních fotografů vystačí a já osobně dlouhodobě sledoval vývoj komunikace FUJIFILMU k tématu ohniska 80 a 85mm pro GFX. 

I FUJIFILM sleduje, co se děje a mnoho fotografů své Canon objektivy s ohniskem 85mm úspěšně adaptovaly na GFX s dobrými výsledky. Vysoká světelnost ve spojení s vysokou hranovou ostrostí bude dodávat hi-end výsledek (stejně jako třeba GF 110mm f/2). 

Obecně by měl být o 20% menší a lehčí (méně než 800g) než GF 110mm f/2.  

5. FUJINON XF 70-300mm f/4-5.6

Tento objektiv je dle mého názoru doplněním série: 10-24mm f/4 a 16-80mm f/4. Stejně jako ostatní objektivy této řady by měl být odolný proti vlhkosti a prachu (tedy WR). Velikost by měla být větší než u objektivu 55-200mm. 

Zásadní informací je, že by měl být kompatibilní s telekonvertory 1.4x a 2x, což značně rozšiřuje jeho možné použití. S telekonvertory jsou kompatibilní pouze 80mm, 100-400mm, 50-140mm a 200mm (ten má vlastní verzi). 

6. NOVÁ FILMOVÁ SIMULACE

FUJIFILM REALA

FUJIFILM REALA

Již tak poměrně rozsáhlé filmové simulace se mají rozšířit. Jaká to podle vás bude? Já osobně sázím na Realu. 

Z JINÉHO SVĚTA

LAOWA 33mm f/0.95

Laowa se chce přidat do boje se světelnými verzemi objektivů. Firma, která se vyšvihla díky širokoúhlým a makro objektivům pokračuje ve svém vývoji a na trh má dodat 33mm f/0.95mm. Postaví se tedy po bok například léty pověřenému Mitakonu 35mm f/0.95.

Děkuji vám za přečtení menších predikcí a budu se těšit 27. 1. 2020 na představení novinek se všemi specifikacemi a bez dohadů. Myslím si, že se máme na co těšit. Nezapomínejte, že tím, že se fotografování věnujete, tak pomáháte tento průmysl držet a posouváte ho dále. Rád bych apeloval, abyste nakupovali v ČR od našich prodejců (pokud to jde), protože tím je v této situaci podpoříte.  

Čím můžete podpořit mě i sebe?

  1. Nákupem online kurzu na ovládání FUJIFILM fotoaparátů

  2. Přihlášením do mého mailing listu (automaticky vám přijde postupně 10 lekcí základů fotografování)