V mé fotobrašně pro rok 2021 (digital & analog)

Rok 2021 je tu s námi již několik dní. A může být zatím svět kolem nás pocitově nehostinný, ale fotografovat se bude. Říkal jsem si, že dát vám na začátku roku výpis své primární digitální i analogové výbavy by mohlo někoho inspirovat a určitě budu rád, když mi napíšete tu svou.

Digitální výbava

Na prvním místě je potřeba říci, že si ze zkušenosti myslím, že není lepší ani digitální ani analogový fotoaparát. V mém světě, ale platí, že díky digitálnímu fotoaparátu (s okamžitou zpětnou vazbou, kterou nabízí) je křivka učení mnohem strmější. Má-li člověk o fotografii opravdový zájem a cítí nějakou vášeň, tak je schopen se velmi rychle mnohému naučit.

FUJIFILM X-Pro3 DURA BLACK

X-Pro3 je jeden ze splněných snů. Hledáček na správné straně, geniálně zaklopený LCD (který mnohé štve ještě dnes) a celkový vybroušený design. Z APS-C Fujifilm fotoaparátů bych si žádný jiný nevybral.

FUJINON XF 35mm f/1.4R

První a roky jediný objektiv, který jsem doopravdy vlastnil. Jedná se o jednorožce, který má svoje chyby, roh mu občas překáží, ale na konec mu člověk všechny jeho slabší stránky odpustí (o něco pomalejší AF než u verzí f/2, chromatická aberace v protisvětle apod.)

FUJINON XF 16mm f/2.8

Dlouhodobě nejlepší objektiv cena/výkon. Skvělá cena, super velikost a nabízí možnost ho využívat jako širokoúhlé makro. Ohnisko 24mm (přepočteme-li 16mm crop faktorem x1.5) je poslední ohnisko, které můj mozek docela slušně zvládá. Cokoliv širšího znamená mít parazitní objekty v rozích - v mém případě většinou větve.

16mm si určitě nechám, ale očekávám příchod 18mm f/1.4, která by mi měla lépe sedět ohniskem a k 35mm to bude výborná kombinace.

ZÁLOHA - FUJIFILM X-Pro1 | X-S10 | X-T30

Stále si nechávám svůj první FUJIFILM vůbec, kterým je X-Pro1, ale jako zálohy používám X-S10 nebo X-T30, které u mě takříkajíc “hostují”. Oba modely jsem měl na podzim jako druhá těla na svatbách a nebyl žádný problém je takto používat. Omezení jednoho slotu na kartu je jediná bolest, ale upřímně v minulosti taky ne každý měl fotoaparát s dvěma sloty a šlo to.

K technice jejího množství a omezení se dostanu v úplném závěru.

SD KARTY

Většina mých SD karet jsou SanDisk EXTREME PRO, které jsou dostatečné ve většině situací. Kdyby náhodou nedostačovaly, tak mám v záloze i SONY 300/300.

POPRUHY

Rád využívám rychloupínací systém, takže samozřejmě Peak Design ve dvou šířích - tedy Slide Lite a Leash.

BRAŠNY

Peak Design Messenger 13 (Charcoal)

Peak Design Every day Backpack 20l (Black)

Peak Design Sling 6l (Black)

Peak Design Travel Backpack 45l (Black)

SVĚTLA

Pouze led panel. Nyní blesky nepoužívám.

Analogová výbava

V jednu chvíli se z hledání těch nejzajímavější analogových fotoaparátu stala forma relaxace. V mé skříni se skrývají všemožné formáty od kinofilmu až po velkoformát 4x5 palců.

LEITZ/LEICA M4-P (1970)

Prostá, odolná technika i design. Žádná elektronika byla pro mě žádoucí, protože první místo, kam jsem tento fotoaparát vzal byl Island. Výhodou je absence jakékoliv baterie, takže s sebou člověk nepotřebuje nic jiného než pár kinofilmů.

VOIGTLANDER 35mm f/1.4

Univerzální reportážní ohnisko s vysokou světelností, která kompenzuje nedostatek světla, když má člověk vložený film například s ISO 100.

+ PÁR DALŠÍCH LEVNÝCH OBJEKTIVŮ S OHNISKY 28mm | 50mm

FILMY

Černobílé: Fujifilm Acros, Kodak TriX, Ilforrd FP125, ILFORD DELTA (100, 400)

Barevné: Kodak Gold, Kodak Ektachrome, + prošlé nálezy

Kdybych si mohl přát, co bych přidal?

Kdybych si mohl přát jedno rozšíření systému, tak by to určitě bylo směrem GFX 50R s objektivem, který by měl dorazit a to GF 80mm f/1.7.

Technika = výsledek?

Velmi často nabýváme dojmu, že když nemáme nejnovější techniku a nejdražší objektiv, tak nemůžeme pomalu vylézt z domu a jít fotografovat placenou zakázku. Realita je taková, že na technice záleží méně, než si třeba sami přiznáváme. Nejvíce dokáže člověk zlepšit výsledek, když bude nějaké peníze a hlavně čas věnovat do svého vlastního vzdělávání.

Znalosti a um > drahá technika

ISLAND | LEICA M4-P + Voigtlander 35mm Skopar f/2.5

ISLAND | LEICA M4-P + Voigtlander 35mm Skopar f/2.5