Vstupy / Výstupy

V posledních dnech jsem aktivně řešil problematiku vstupů a výstupů. Přijde mi, že mnoho lidí kolem mě vyžaduje od své práce výsledek, ale vůbec se nesoustředí na “vstupy”, které ovlivňují celý proces končící výstupem/cílem.

Zcela jasný příklad je kuchař ve špičkové restauraci. Aby dosáhl požadovaného výsledku, tak se soustředí od začátku na výběr kvalitních a odpovídajících surovin, které mu umožní  dobrat se cíle, který si vytyčil.

Když to zjednodušíme, tak se dostáváme do naprostého základu plánování a ani tomu nemusíme říkat plánování, protože jediné co stačí udělat je kontrolovat si vstupy, které ovlivňují výsledek.

Například při fotografování se snažím soustředit nejen na model, nastavení aparátu, ale i na světlo, prostředí a jeho modulaci, protože chyby na snímku, které vidíte až v PC budete mnohem hůře a déle odstraňovat. Jsem fotograf a baví mě fotit - nejsem grafik a nechci svoji práci hodiny dotahovat před LCD monitorem. Kontroluji a upravuji vstupy, abych se lépe a rychleji dobral co nejkvalitnějšího výstupu/výsledku.

Jak na to?

  1. Pečlivě sledujte svou práci a její vývoj. Nalezněte si slabá místa ve své práci a snažte se je eleminovat.
  2. Své nápady a chyby z minulosti mějte na paměti, když pracujete na nové zakázce nebo osobním projektu.

  3. Vytvářejte a upevňujte si pozitivní návyky (kontrola nastavení, distance, kontrola techniky, její funkčnosti apod.) - Optimalizace procesů

  4. Experimentujte (u zakázek až ve chvíli, kdy jste si jisti, že máte dostatek materiálu k uspokojení klienta).

  5. Inspirujte se.

Musím se přiznat, že nemám rád věci, které plýtvají můj čas (chci si ho plýtvat zcela ze své vlastní vůle), a proto se soustředím i na věci, které mě obklopují. Určitě všichni z nás zažili pocit, kdy potřebujete na něčem pracovat a sype se Vám PC. Dva nebo tři dny Vám práce stojí, protože si technika postaví hlavu. Já to vyřešil tak, že nepoužívám PC a nemohu si stěžovat.

Nesnažím se říci, že dražší se automaticky rovná lepší. Každému vyhovuje něco jiného a je to jen dobře. Stačí přemýšlet nad tím, co si člověk přeje/potřebuje a jaké kroky musí učinit, aby toho dosáhl. Jít za něčím s myšlenkou, že všechno kolem nějak dopadne není vždy tím nejlepším, protože usekané kontníky způsobené nepozorností už ani ve Photoshopu nedomalujete.

Zůstaňte soustředění.

Firemní portrét #2016 - X-Pro 1, 35mm F1.4

Firemní portrét #2016 - X-Pro 1, 35mm F1.4