Ergonomie FUJIFILM X-E4 aneb jak to bude ve skutečnosti fungovat v terénu?

FUJIFILM vyniká nejen nekonečným počtem systémů vyklápění LCD displayů (toto prvenství nám již nemůže sebrat žádný jiný výrobce), ale i změnami designu a ergonomie.

Stačí si vzpomenout na zaklopený LCD u FUJIFILM X-Pro3 nebo X-E3 u které jako u první chyběl takzvaný křížový volič. Tato absence se ukázala jako cesta a redukci tlačítek se týká všech modelů až na FUJIFILM X-T4. V září 2018 byla vydána X-T3 s křížovým voličem a po ní již žádný neměl tento ovládací prvek. Tedy až na zmíněného nástupce FUJIFILM X-T4.

Dá se předpokládat, že křížový volič a tedy čtyři FN tlačítka se již na modely nikdy nevrátí. Aktuálně si ho tedy může zdržet jen T jednotková řada a potenciální nástupce modelu FUJIFILM X-H1.

Již jsem naznačil, že FUJIFILM X-E3 byl unikátní model, a to nejen redukcí tlačítek, ale jako první se mohl pyšnit podporou Bluetooth, která zlepšila připojení k aplikaci a geotaggování.

JONAS RASK

JONAS RASK

Menší odbočka do obecné filozofie značky FUJIFILM

Každý výrobce si volí rozměry fotoaparátu. Můžeme se mylně domnívat, že vždy závisí na minimální velikosti vnitřních komponent, ale není to zcela přesně. Ano, pokud máte nějakou velikost stabilizace snímače (IBIS), tak kolem ní musíte postavit fotoaparát. Jak se, ale liší situace, kdy by mohl být fotoaparát ještě menší díky tomu, že nemá tak pevné omezení?

FUJIFILM X-E řady je to “nejmenší”, co se FUJIFILM rozhodl vyrábět (vezmeme-li v potaz parametry jako přítomnost hledáčku a bajonetu). Jiní výrobci nám dokázali, že je možné vytvářet ještě menší přístroje, a to i s většími snímači (například SIGMA FP, která ovšem nemá mechanickou závěrku).

Velikost X-E je tedy výsledkem konsenzu, ve kterém je zvolena “nejmenší efektivní velikost” fotoaparátu. Dalo by se to chápat, že cokoliv menšího je již dle FUJIFILMU těžko ovladatelné.

EVOLUCE X-E

Pamětníci vědí, ale je potřeba připomenout, že X-E řada je druhou uvedenou řadou FUJIFILM X s výměnným objektivem. Tedy první byla X-Pro řada a druhá X-E. Jen pro pořádek X-T10 byla uvedena až o tři roky později, tedy až v době existence X-E2.

Vsuvka o stáří řady je důležitá, protože X-E byla vždy tak trochu minimalistická verze X-Pro. Tam kde X-Pro řada nabízela složitý hybridní hledáček se X-E spokojila s čistě elektronickou variantou. Základem celé řady FUJIFILM X tedy byly až do příchodu X-T1 (uvedena až po X-E2) stroje pouze s hledáčkem na straně (X100, X-Pro a X-E).

X-E2 byla evolucí, která vyrazila do světa jako fotoaparát s pouze kontrastním ostřením, ale v updatu FW byla srovnána na výkon modelu X-E2s (jedno tlačítko bylo jinde) a v tomto srovnání bylo předáno ostření pomocí fázové detekce. Dle mého soudu se jedná o největší FW skok v historii řady X.

X-E3 byla první fotoaparátem s joystickem a absencí křížového voliče a první model s Bluetooth.

Přehledně prvenství X-E řady:

  • X-E1 byl první X-Trans bez hybridního hledáčku

  • X-E2 zažil největší skok v updatu FW

  • X-E2s první mezimodel, jehož zvýšený výkon byl dotažen updatem FW u X-E2

  • X-E3 změna ergonomie, která ovlivnila všechny řady včetně GFX, kromě X-T jednotek + první s Bluetooth

Ergonomie X-E4 a jak to bude fungovat?

Nejspíše se sluší říci v čem je X-E řada unikátní? Rozhodně je na první pohled zřejmé, že přidává další systém vyklápění LCD. Od X100V si propůjčila myšlenku zanořeného LCD, který neničí čistotu zadního panelu.

Objektivně lze říci, že X-E4 má nejméně tlačítek ze všech modelů. Absentuje přepínání ostření S,C,M na předním panelu (stejně jako u modelu X-S10). Dále zcela chybí zadní roller. Možná si říkáte, že to už taky známe z modelu X-S10, ale S10 nemá kompenzaci expozice a kolečko na tomto místě využívá pro různé funkce dle nastavení. Toto se netýká X-E4, která nemá zadní roller, ale má kolečko kompenzace expozice. Docela pravděpodobné je, že v budoucnu například X-T40 ho již mít také nebude (tedy pokud se ukáže dlouhodobě, že toto odstranění není takový problém).

Při pohledu na tlačítka vidím pouze dvě mechanická tlačítka, kterým je dle mého možné bez ztráty přiřadit libovolné funkce. Rekordmanem v počtu ovládacích prvků je GFX 50s s devíti mechanickými tlačítky (+ zadní roller).

JONAS RASK

JONAS RASK

Na co tedy X-E4 spoléhá?

Dalo by se to zjednodušit, že na totální minimalismus. Dvě programovatelná tlačítka nutí uživatele více přemýšlet o podobě Q menu a možná i o podobě MyMenu. Samozřejmě další FN funkce se ukrývají v gestech na dotykovém LCD.

Z návodu plyne, že jediná mechanická FN tlačítka jsou FN na horním panelu, AE/AF lock a Q. Nepředpokládám, že by se někdo vzdal vstupu do Q menu, takže nám doopravdy zůstávají pouze dvě volná tlačítka a 4 gesta na dotykovém LCD.

Jak bych si X-E4 nastavil já?

Musím se přiznat, že většinou nepoužívám velký počet FN tlačítek, protože si vždy požadovanou funkci, či její kombinaci přiřazuji na tlačítka před nebo na začátku fotografování.

Přenastavení není nutné hledat v MENU, jednoduše stačí v režimu fotografování podržet tlačítko DISP/BACK a automaticky se dostanete do programování tlačítek.

Jedno tlačítko bych určitě obětoval na přepínání systému ostření S-C-M, protože ho například při reportážích docela často měním.

Poslednímu tlačítku bych tedy přiřazoval funkci dle situace (musel jsem si dojít pro svou prémiovou X-Pro3, abych se podíval, jak mám nastaveny její tlačítka a ukázalo se, že má 3 mechanické volné + S-C-M volič, na volné pozici mám zapínání a vypínání ostření na oko a tvář).

Zvětšující se kouzlo Q menu

Spoustu problémů řešení Quick menu, které si můžete libovolně měnit. Dlaždice mohou mít různé funkce a i různé pořadí. Q menu lze tedy zcela upravit a výhoda je, že je dělené pro fotografování a video.

Co všechno mohu mít v Q menu?

Celkově se jedná o 38 různých funkcí - viz obrázek. Ano, jsem si vědom toho, že nastavování přes Q menu je + jeden krok proti mechanickému tlačítku, ale stále to není hledání v celém menu.

Snímek obrazovky 2021-03-15 v 21.18.44.png

Jak si rychle personalizovat své Q menu?

Stačí v režimu fotografování stisknout a držet Q. Opět nemusíte nic hledat hluboko v menu.

Občas něco hledáte v MENU? Vytvořte si MyMenu.

Používám zcela jednoduchou pomůcku - když něco hledáte potřetí v Menu, tak bude vhodné si danou položku přidat do tzv. MyMenu. Toto menu si můžete vytvořit MENU - KLÍČ - UŽIVATELSKÉ NASTAVENÍ - NASTAVENÍ NABÍDKY. Položky si můžete přidávat a ubírat. Výhodou je, že při stisknutí MENU/OK již nebudete automaticky v první položce I.Q., ale ve vašem MyMenu.

Bude pro mě ergonomie X-E4 problém a je potřeba se ji bát?

Pro mě osobně ne, protože mám rozhodně velkou výhodu ve znalosti kompletního menu a vždy vím, kde mám co hledat. Toto, ale není předpoklad a ani žádoucí stav při používání fotoaparátu, protože je vhodné s ním fotografovat a ne se hrabat v nastaveních. Rozhodně bych vám doporučil, i na vašich stávajících FUJIFILM fotoaparátech, vytvořit si vlastní Q menu a popřípadě i MyMenu. Pokud nevíte, co některé funkce znamenají, tak vřele doporučuji můj ONLINE KURZ.

Jediné čeho se doopravdy bojím u ergonomie je na pohled nízko uložený joystick, takže při velikosti mých rukou to pravděpodobně nebude tak komfortní, jako u X-Pro3, ale přiznejme si, že X-T30 ho má také nízko umístěný a na podzim jsme s ní udělal 1500 záběrů na svatbě, kde jsem ji měl v pozici druhého těla.

Kdybych mohl FUJIFILMU radit, co bych poradil?

Počet mechanických tlačítek není problém, pokud by FUJIFILM začal rozlišovat stisknout / držet. Některá tlačítka již takto fungují (například Q, DISP/BACK). Touto jednoduchou programovou změnou by každý fotoaparát prakticky zdvojil svůj počet mechanických tlačítek a všichni by byli spokojeni.

Koupil bych si X-E4?

Ano. Jednoduchá odpověď na jednoduchou otázku. Dle mého se jedná o krásný minimalistický počin a mám v hlavě menší představu, při které používám X-E4 nejen jako druhý foťák, ale také jako webovou kameru a také jako tělo na kterém budu používat své objektivy pro systém Leica M.

OSOBNÍ POST SCRIPTUM

Tato doba je dlouhá a obtížná. Pro každého z nás. Je jedno zda to váš život či práci na první pohled neovlivnilo. Stres je všude kolem nás, a proto je dobré věnovat se sobě a činnostem, které vás baví. Osobně doufám, že jste se z dnešního příspěvku dozvěděli něco nového a třeba jste dostali i chuť si něco vyzkoušet, byť třeba jen úpravu Q menu.

Moc a moc si vážím každého, kdo se rozhodl mě podpořit nákupem online kurzu. Doopravdy mi to pomohlo. Stále platí, že za každého dalšího budu rád.

Druhým velkým projektem, který dělám s Khiria je Origins Workshop na kterém bude mnoho inspirativního obsahu a je to možnost, jak si 5.5. pustit domů dobrou inspirující náladu. Nákupem online vstupu nepodpoříte jen mě a Elišku (Khiria), ale také všechny přednášející, protože se nesnažíme jen o něco nového, ale i o velmi férové podmínky pro naše přednášející.

Podnikám 5 let a již nějakou dobu sním o tom, že jednou budu mít nápady, které dají dalším lidem práci/možnost si vydělat nějaké peníze a Origins Workshop je první taková zkušenost a jsem za ní rád.

A poslední odstavec. Včera jsme začali pracovat na překladu hodinové přednášky od York Place Studios (FUJIFILM UK) a musím se přiznat, že už jen to mě nakoplo a přitom se jedná jen o zlomek obsahu, který celý den 5.5. uslyšíme.

Pavel

Snímek obrazovky 2021-03-09 v 12.03.24.png

Origins Workshop 5/5/2021 ON-LINE

- 8 hlavních přednášejících

- live stream + záznam

- přednáška od anglických York Place Studios s českými titulky

- bonusová videa z fotografování (hledání záběru, světla, komunikace)

- York Place Studios, Lukáš Korynta, Dalibora Bijelic, Honza Martinec, Khiria, Marek Sybal, Martin Faltejsek, Jana Kupčáková


SLEDUJ MĚ NA INSTAGRAMU