FUJINON XF 18mm F1.4 R LM WR - jasný pohled do budoucnosti

V některých případech je velmi těžké vymyslet titulek článku, či recenze, ale tentokrát to bylo velice snadné, protože si doopravdy myslím, že nová osmnáctka je pohledem do blízké budoucnosti a do filozofie vývoje a výroby nových objektivů pro fotoaparáty FUJIFILM řady X. 

Já osobně se vždy těším na jakýkoliv nový objektiv, protože novinkami značka dýchá a ukazuje nejen, že žije, ale také kam směřuje. Po těžkém roce, ve kterém se každý výrobce potýkal s novými problémy a některé produkty se v čase posunuly jsem se dočkal, protože já čekal přesně na tento objektiv. 

O nové osmnáctce se spekulovalo poměrně dlouho. Různě se objevovala a mizela z oficiálních, či polooficiálních road map objektivů, až byla ukotvena pevně a mně nezbývalo než se těšit. Abych vás uvedl do děje, tak vlastním pouze dva originální Fujinon objektivy a těmi jsou XF 35mm F1.4 R, který je jedním ze třech nejstarších objektivů vůbec. Druhým objektivem v mé brašně je XF 16mm F2.8, který považuji za nejlepší širokoúhlý objektiv z pohledu ceny a výkonu. Abych se ale přiznal, tak jsem si ho vybral nejen z racionálního důvodu, kterým je rozhodně cena, ale také protože jsem čekal na 18mm.

xf18mmf14-r-lm-wr_img09_haoi.jpg

Na místě je určitě otázka, proč tomu tak je?

16mm (24mm po přepočtu) je nejširší ohnisko, které dokáže můj mozek slušně krotit, při fotografování reportáže, ulic apod. I tak se mi do záběru dostávají občas předměty, které v nich nechci a ne vždy jsem podvědomě schopen kontrolovat všechny rohy - například u reportážního stylu fotografování. Dlouhodobě vnímám, že je tedy pro mě osobně ohnisko 18mm (28mm po přepočtu) vhodnější. 

Určitě lze namítnout, že 2mm nejsou tolik. Máte samozřejmě pravdu a jednalo by se o rozdíl zanedbatelný, kdybychom se bavili o teleobjektivu. U širokého ohniska je rozdíl poměrně výrazný. 16mm poskytuje úhel záběru 83,2° a 18mm 76,5° a právě o něco užší záběr a případně i nižší deformace obrazu bylo přesně to, co jsem chtěl vyzkoušet v praxi. 

Co nového přináší XF 18mm F1.4? 

Velmi prostý design, který působí podobně jako u ostatních FUJINON objektivů prémiovým dojmem. Clonový kroužek má velmi příjemný a jistý chod, nejedná se o žádný “traktor”, takže není při nastavování tak hlasitý jako některé jiné clonové kroužky. Stejně jako u druhé generace XF 27mm a tedy stejně jako všechny objektivy pro GFX je vybaven aretací na pozici A. Nemůže se tedy stát, že při využívání priority času si v brašně nebo při manipulaci s fotoaparátem přenastavíte clonu objektivu. S vnějškem přímo souvisí i vlastnost, která je definovaná v názvu a tím je utěsnění vůči vniknutí vlhkosti a prachu (WR). Průměr předního filtru je standardních 62mm a s filtry tedy nebudete mít žádný problém. Váha je slušných 370g.

Snímek obrazovky 2021-07-12 v 9.13.45.png


Podstatné změny se udály uvnitř tubusu objektivu. Optická soustava se skládá z patnácti členů v devíti skupinách. Přítomny jsou 3 asférické a jeden ED člen. Celá optická stavba je vytvořena s důrazem na minimalizaci chromatické a komické aberace. Výsledkem je vysoká ostrost výsledného obrazu s velmi jemně přenesenými detaily. Je až neuvěřitelné, že pocitově se vám zdá obraz už v hledáčku ostřejší. Speciálně, pokud máte dvě těla s dvěma různými objektivy. 

xf18mmf14-r-lm-wr_img07_haoi.jpg

Jedna z devíti skupin se stará o ostření objektivu. Tato skupina obsahuje šest členů, kteří se při zaostřování pohybují společně. Tento přístup k ostření poskytuje jako výsledek jednu jedinou věc - perfektní ostrost při ostření na všechny vzdálenosti. Mnoho lidí si to třeba neuvědomuje, ale objektivy podávají různý výsledek na různou vzdálenost zaostření. Skvělým příkladem je například objektiv XF 23mm F2, který při ostření na jeho nejkratší zaostřovací vzdálenost trpí na “soft focus”, jeho obraz není tedy tak ostrý, jako když použijete stejné nastavení, ale ostříte na 3m. 


18mm F1.4 je perfektní na všechny vzdálenosti a ještě lepší je to v kontextu toho, že nejkratší zaostřovací vzdálenost je pouze 20 cm. Fujifilm tedy opět dodal širokoúhlý objektiv, který je prakticky makro (stejně jako 16mm F1.4 a 16mm F2.8). Nejkratší zaostřovací vzdálenost XF 16mm F1.4 je dokonce pouze 15cm a výsledná magnifikace (zvětšení) je 0,21x a 0,15x ve prospěch XF 16mm. 

Odhlédneme-li od perfektní ostrosti, tak vás určitě zajímá jeho rychlost. Pro pohyb ostřící soustavy je používán LM motor ostření (linear motor), na který je FUJIFILM dlouhodobě tak moc hrdý, že ho uvádí přímo v názvu objektivu. Dříve byl LM motor ostření devizou hlavně prémiových teleobjektivů, kterým je například XF 50-140mm F2.8 LM WR OIS. Ostření je tedy velmi rychlé a samozřejmě naprosto přesné, což vychází z hybridního přístupu k ostření pomocí měření fázové detekce přímo ze snímače společně s kontrastem, kterým jsou vybaveny všechny FUJIFILM fotoaparáty již od modelu X-E2.

Majitelům X-T4, X-Pro3, X-S10 a X-E4 se navíc nabízí možnost ještě automatické ostření zrychlit pomocí nastavení limitu ostření. Tato funkce, kterou naleznete v menu fotoaparátu, vám umožňuje definovat rozsah zaostření. Když změníte rozsah ostření z 20cm až na nekonečno na například 50cm až nekonečno, tak ostřícímu motoru zkrátíte jeho dráhu a zase zrychlíte automatické ostření. Tuto funkci můžete rychle aktivovat a deaktivovat namapováním na FN tlačítko nebo si ji vložit na MyMenu a mít ji rychle k dispozici.

Ben Chrisman (USA) FUJIFILM X-Pro3 18mm | F1.4 | 1/500 | ISO160 XF18mmF1.4 R LM WR

Ben Chrisman (USA)
FUJIFILM X-Pro3 18mm | F1.4 | 1/500 | ISO160
XF18mmF1.4 R LM WR

Dlouhodobě ode mě můžete slyšet hlášku, že bokeh řeší pouze fotografové a už nikdo jiný. Je pravda, že pro mě není zas tak důležitý, ale u tohoto objektivu jsem byl překvapen nad příjemným přechodem do rozostřeného pozadí. Obecně je pro mě důležitá spíše hranová ostrost, která dokáže oddělovat jednotlivé vrstvy obrazu. K hranové ostrosti velmi přispívá render detailů XF 18mm. 

Shinichi Hanawa (Japan) FUJIFILM X-T4 18mm | F1.4 | 1/20 | ISO400 XF18mmF1.4 R LM WR

Shinichi Hanawa (Japan)
FUJIFILM X-T4 18mm | F1.4 | 1/20 | ISO400
XF18mmF1.4 R LM WR

18 mm vs 16 mm

Sotva se začala 18mm prodávat, tak se také začaly objevovat dotazy zda si radši vybrat 16 nebo 18mm nebo zda prodat 16mm a koupit si 18 mm.

Na následujících řádcích budu prezentovat jen svůj subjektivní názor v nejčastějších situacích, které se nyní dějí nebo dít budou. Začněme od toho jednoduššího: 

1. Mám XF 16mm F2.8 a líbí se mi XF 18mm F1.4

Toto je přesně můj případ. Nákupem 16mm F2.8 jsem prakticky čekal na 18mm s tím, že se rozhodnu podle kvality nové osmnáctky. 16mm je pro mě limitních a více mi vyhovuje ohnisko 18mm, a proto je změna lehce opodstatněná. Na druhou stranu musím na tomto místě říci, že 16mm je za svou cenu naprosto skvělým objektivem a pořád si stojím za tím, že jeho nákup není v žádném režimu chybou. 

MTF 18MM F1.4

MTF 18MM F1.4

MTF 16MM F1.4

MTF 16MM F1.4

Kdybych vám měl lehce polidštit tyto dva MTF grafy, tak z nich vyplývá, že nová 18mm je opticky o něco vyzrálejším objektivem, a to jak z hlediska kontrastu tak ostrosti od středu do krajů.

2. Rozhoduji se, zda koupím XF 16mm F1.4 nebo XF 18mm F1.4

Hned na začátku je potřeba říci, že se nejedná o snadnou volbu a kdybych měl výběr naprosto zjednodušit, tak bych doporučil si vybrat podle ohniska, které vám více vyhovuje. Všechny ostatní parametry budou až moc blízko sebe, protože 16mm F1.4 je TOP 3 nejoblíbenějších FUJINON objektivů na celém světě. Měřený rozdíl ve výkonu můžeme vidět na MTF grafech

3. Mám XF 16mm F1.4 a zvažuji prodej a nákup XF 18mm F1.4

Za mě těžko obhajitelné, pokud ovšem důvodem není více vyhovující ohnisková vzdálenost. Z pohledu jiných vlastností nelze takovou změnu zas tak lehce před sebou odůvodnit. 

Pohled do budoucnosti? 

Dlouhodobě se spekuluje o nových verzích světelnějších objektivů od FUJI. Tyto informace se objevují a mizí podobně jako dříve informace o XF 18mm F1.4. Osobně si myslím, že k tomu v nějakém časovém horizontu jednoduše dojít musí a na ráně jsou ohniska 23, 35 a 56mm. Můj tajný tip a nebo dokonce přání je, aby každý nově příchozí objektiv byl vystavěn na stejných základech jako nová osmnáctka. Dokonce bych si dokázal představit situaci, kdy v jednom identickém tubusu bude modulováno více ohnisek - pozitivní dopad takového přístupu je lepší výrobní cena. Na tomto základu například udělal svoji trojici objektivů VILTROX (23, 35 a 56mm jsou ve stejném těle). 

FAKTOR ZÁBAVNOSTI 

10 z 10 lineárních motorů ostření 

Závěr

XF 18mm F1.4 R LM WR dělá každičkou věc dobře. Po takové větě by mě hned napadla otázka: “A není to nuda?”. Jedním dechem tedy musím dodat, že se v případě tohoto konkrétního objektivu nejedná o technické cvičení, které by postrádalo svou duši. Naopak má jisté kouzlo, které si dokáže člověka rychle podmanit. Objektiv jsem vzal s sebou na svatbu do Beskyd a bylo to asi poprvé, co jsem měl neúměrně více fotografií z jiného objektivu, než z mé primární XF 35mm F1.4. 

18mm jednoduše funguje, ponouká člověka jít blíž, poskládat obraz, zachytit ještě něco. Mám z ní pocit, jako by mi ukazovala budoucnost, která mi říká nejen jak budou vypadat nové objektivy, ale že je i připravená přenášet ty nejjemnější detaily na novou generaci FUJIFILM fotoaparátů (kterou dle neoficiálních informací čekáme během roku 2022). V některých případech je velmi těžké vymyslet titulek článku, či recenze, ale tentokrát to bylo velice snadné, protože si doopravdy myslím, že nová osmnáctka je pohledem do blízké budoucnosti a do filozofie vývoje a výroby nových objektivů pro fotoaparáty FUJIFILM řady X. 

FOTOGRAFIE POCHÁZÍ Z FUJIFILM-X.COM - https://fujifilm-x.com/cs-cz/products/lenses/xf18mmf14-r-lm-wr/sample-images/