Nové produkty FUJIFILM - XF 23 a 33mm, GFX 50S II, GF 35-70 a X-T30 II

2. 9. 2021 byly představeny nové produkty značky FUJIFILM, a to konkrétně dva objektivy pro řadu X, jeden pro řadu GFX a dva fotoaparáty FUJIFILM X-T30 II a GFX 50S II. Dnes se budu nejvíce věnovat objektivům pro řadu X, protože ty nám o budoucnosti celé značky říkají nejvíce a lze je zasadit do jasného kontextu. 

Příchodem XF 23mm F1.4 R LM WR a XF 33mm F1.4 R LM WR se potvrdily mé věštby o tom, že si myslím, že nová XF 18mm F1.4 R LM WR je předobrazem toho, jak budoucí objektivy pro řadu X budou vypadat a na jakých komponentech budou vyskládané. Již z názvů vidíte, že je tomu doopravdy tak, ale pojďme se na to podívat o něco blíže. 

U nové 18mm jsem pouze odhadoval, že by se mohlo jednat o budoucí koncept, ale dokud nebyly představeny další dva nové objektivy, tak jsem samozřejmě jen věštil. Po uvedení je mé překvapení ještě o trochu větší, protože přibyl rozměr směřování, nad kterým jsem neuvažoval.

DSCF5208.jpg



LM 

LM motory ostření jsou pro značku FUJIFILM budoucnost, kterou vidíme ve větší a větší řadě objektivů. Prapůvodně se jednalo o ostřící motor, kterým byly vybaveny prémiové zoomy (XF 50-140mm) a objektivy s delšími ohnisky (XF 90mm F2). Jak šel ale čas, tak LM motory ostření začaly být adaptovány do dalších objektivů a nyní jsou základem 18, 23 i 33mm. 

LM motor ostření je prvek, na který je FUJIFILM od začátku tak hrdý, že ho má dokonce v názvu. Řada objektivů se světelností F2 nemá v názvu uvedeno, že je vybavena krokovým motorem ostření a 50mm F1 nemá v názvu DC ostřící motor. Je vidět, že tato technologie se těší u FUJIFILMU velké pozornosti a možná se ptáte, proč nemá každý objektiv jednoduše krokový motor, který je rychlý a tichý? 

Hlavním důvodem je váha ostřící soustavy. Je velký rozdíl, pokud pohybujete jen jedním ostřícím členem uvnitř objektivu nebo celou skupinou, jak to dělají nové XF objektivy, ale o tom níže. 

Maximální dosažená rychlost ostření je (s poslední generací ostření) vyjádřena hodnotou 0,04s a ostření pomocí LM motoru poskytuje přesnost a plynulost, takže se snázeji adaptuje i do nahrávání videa. 


Ostření pomocí celé ostřící skupiny

Rychlé ostření není zase taková věda, a proto jsou i výrobci z Číny schopni vyrobit objektivy, které slušně ostří. Rozdíly se zvětšují ve chvíli, kdy začneme řešit dopady prostých ostřících systémů. Posunem například pouze jednoho členu může docházet k tomu, že objektiv dosahuje různé koncové ostrosti na různou ostřící vzdálenost - takže je například měkký, když ostříte na nejkratší zaostřovací vzdálenost, ale na střední vzdálenost je ostrý dostatečně. Dalšími neduhy jsou aberace apod. 

Trojce nové generace objektivů tuto situaci řeší doopravdy zevrubně, a proto je uvnitř objektivu složená celá skupina o šesti členech, kterou je pohybováno pomocí ostřícího motoru. Takto je zajišťováno nejen ostření, ale jsou kompenzovány výše zmíněné slabé stránky, kterými se prostější přístupy mohou projevovat.

Výše zmíněná ostřící skupina musí mít vnitřní průměr takový, aby kolem ní mohl být poskládán motor ostření a to celé se muselo vejít do těla objektivu s průměrem 67 - 68,8 mm. 


Nejkratší zaostřovací vzdálenost

Nebyl jsem překvapen z krátké zaostřovací vzdálenosti XF 18mm F1.4, protože tak trochu k FUJIFILMU patří, že jejich široká ohniska mají extrémně krátké zaostřovací vzdálenosti a chovají se trochu jako makra. 

Z čeho ovšem překvapený jsem, je zkrácení zaostřovací vzdálenosti u 23 a potažmo i u 33mm. 


Pro porovnání:

23mm F1.4 R -  60 cm normal mód (28 cm makro mód)

23mm F1.4 R LM WR - 19 cm 

35mm F1.4 R - 80 cm (28 cm makro mód)

35mm F2 R WR - 35 cm

33mm F1.4 R LM WR - 30 cm


Podobné vnější rozměry a identický design

Nejspíše věc nepodstatná, ale důležitá pro výrobní náklady. Čím více je stejných nebo podobných prvků na několika objektivech, tím je v čase výroba dostupnější. FUJIFILM se tedy pokusil mít tři objektivy v podobných rozměrech. 23 a 33 dokonce sdílí sluneční clonu. 

Všechny tři objektivy jsou vybaveny aretací clonového kroužku na pozici AUTO (A) a je jen malá šance, že by jakýkoliv nově vyrobený objektiv tento přístup nedědil. 

Váha se pohybuje od 360 do 375g. 


Přenesené rozlišení

Při uvedení GFX a objektivů k nim FUJIFILM dost jasně řekl, že jejich objektivy pro GFX jsou designované minimálně na 100 Mpix. Co to vůbec znamená? 

S přibývajícími pixely na ploše stejné velikosti, jsou tyto pixely, které odečítají světlo stále menší a menší. Čím menší jsou, tím je důležitější, aby byl objektiv (jeho optická soustava) schopen přenést obraz v absolutním detailu, aby byl snímač lidově řečeno “nakrmen”. 

Jakmile je rozlišení APS-C snímače 16Mpix, tak to není problém, ale co kdyby měl třeba 40Mpix? A to je přesně ten směr kam nové objektivy míří, jsou vytvořeny pro novou dekádu a FUJIFILM tedy ukazuje, že se nejspíše můžeme v budoucnu těšit na APS-C snímače s vysokým rozlišením. A přesně pro tyto nové fotoaparáty je již tato trojce objektivů uzpůsobena. Jasné to bylo již z mého testování XF18mm F1.4 R LM WR.

Závěr k XF objektivům  

Kdybych měl na tomto místě jednoduše shrnout trendy, které nám nová generace objektivů přináší, tak bych řekl, že je to hozená rukavice do budoucnosti systému. Velký důraz je kladen na celkovou kvalitu nejen zpracování, ale i použitím nejlepších komponent s cílem dodávat maximální kvalitu bez kompenzace neduhů procesorem fotoaparátu. FUJIFILM je v tomto konzervativní a roky se drží toho, že může dělat lehké světelné objektivy s nižší kvalitou, ale touto cestou jít nechce a drží se svého řemesla, které umí skvěle. 

Příjemné je zkracování nejkratších zaostřovacích vzdáleností a jednotnost nové řady, která je příjemnou protiváhou let 2012 až 2020 ve kterých byly zkoušeny různé koncepty a přístupy. 

Jak se osvědčí objektivy u uživatelů ukáže čas, protože maximální kvalita nemusí spoustu lidí bavit. Na druhou stranu dobrý výsledek lze vždy při úpravě poničit podle vlastního uvážení, ale špatný výsledek se zachraňuje podstatně hůře. 


GFX 50S II

Je uzavřením kapitoly. Poslední mohykán s 50Mpix snímačem o diagonále 55mm. Tento snímač neumožňuje ostření pomocí fázové detekce, ale FUJIFILM se (podle mě) naposledy pokusil z celého sytému vystavěného kolem kontrastního ostření dostat maximum. Adaptoval IBIS a posunul použitelnost celého systému zase o něco dále, protože v expozičním trojúhelníku se dostáváte na časy závěrky, jako u fotoaparátů s menším obrazovým snímačem. 

Rychlost ostření byla posunuta na vyšší úroveň díky kooperaci s IBIS. Všechny tyto technologie jsou zabaleny v kompaktním těle, které váží cca 900g 

GF 35-70mm F4.5-5.6 WR

Se stal nejlevnějším zoom objektivem pro GFX systém a v kitu s GFX 50S II je velmi výhodnou variantou, jak vstoupit do celého GFX systému. Rozsah ohniskových vzdáleností není nijak obrovský, ale pokryje nejběžněji používaná ohniska. 



FUJIFILM X-T30 II

Je fotoaparát, který dobře známe, ale vylepšený tak, aby obstál rychlostně i vedle FUJIFILM X-T4.  Více třeba samostatně.

Závěr závěrů

Na tomto místě bych vám chtěl poděkovat za přečetní a za to, že si mnozí z vás již koupili můj online kurz. Když jsem ho dělal, tak jsem ani nedoufal v tak vysoký dosah a ještě jednou vám za to děkuji.