FUJIFILM X-H2s se stacked snímačem? Co to znamená?

Téměř každý den se objevují nové drby o modelu FUJIFILM X-H2, který v tuto dobu již měl být na trhu, ale situace ve světě ho posunula až někam do poloviny letošního roku.

Řada "H" konečně dostojí svého jména a bude doopravdy HIGH. Poprvé přinese nový snímač a procesor a odstartuje tak zcela novou generaci FUJIFILM fotoaparátů. V minulosti na trh uváděly technologie následující modely - X-Pro1, X-Pro2, X-T3.

Poměrně dlouho se spekuluje, že model FUJIFILM X-H2 budeme mít hned ve dvou verzích v nichž každý model bude vybaven jiným snímačem s jiným rozlišením (40Mpix a 26Mpix). Názvosloví by mělo být FUJIFILM X-H2 a FUJIFILM X-H2s.


Již více než 150 z vás mě podpořilo nákupem kurzu, který je zaměřený na ovládání a hlavně pochopení celého systému FUJIFILM fotoaparátů. Jedná se o online kurz (téměř dvě hodiny videa), ke kterému můžete mít neomezený přístup téměř okamžitě. Více se dozvíte po kliknuté na tlačítko níže.


FUJIFILM X-H2s 26Mpix BSI Stacked sensor

26Mpix známe již několik let, to asi nikoho nepřekvapí, ale důležité označení je BSI a Stacked. BSI technologií je vybaven každý snímač, který máme v generaci 26 Mpix (X-T3, X-T4, X-Pro3, X100V, X-S10, X-T30 II, X-T30, X-E4).

BSI technologie nám zjednodušeně zvyšuje citlivost ostření v šeru. Díky tomu tato generace získala posun v citlivosti ostření z -1EV až na -6EV s objektivem XF50mm F1.

Stacked sensor

Možná vás napadne otázka, jaký je základní rozdíl od snímačů, které již ve FUJIFILM fotoaparátech máme? Standardní CMOS snímač má pouze jednu vrstvu, ve které jsou seskupeny všechny pixely a související obvody. Celý proces zpracování dopadajícího světla se tedy děje jen v jedné vrstvě.

Stacked snímač obsahuje více vrstev. Jedna vrstva zajišťuje odečet světla a druhá zpracování. Ještě pokročilejší skládané snímače mají vrstvy tři - pixely, zpracování, paměť.

Oddělení vrstev má za následek vysoký nárůst výkonu. Nemáte-li skládaný snímač, tak vždy řešíte problém rozlišení. Protože čím více pixelů na stejné ploše, tím pomalejší odečítání. Negativní efekt pomalého odečtu snímače známe z používání elektronické závěrky a speciálně je to limitní u natáčení videa.

Skládané snímače smazávají dilema megapixely vs. rychlost.

FUJIFILM X-H2, X-H2s a budoucnost řad?

Je nyní velmi těžké říci, zda již tradičně ukotvené řady budou 40Mpix, jako by měla být X-H2 nebo 26Mpix Stacked jako X-H2s. Na druhou stranu dokud nebude X-H2 uvedena, tak přesné parametry 100% znát nebudeme a není jisté, zda všechny snímače nebude skládané (včetně toho se 40Mpix).

Jaké by mohly být výhody skládaného snímače?

Rychlost elektronické závěrky. Lepší video (jak co se týče snímků za vteřinu, tak rozlišení). Redukce negativ elektronické závěrky (menší citlivost na tzv. rolling shutter effect).

Jaká by mohla být nevýhoda skladaného snímače?

Poprvé jsem více zaznamenal nasazení stacked sensoru v SONY A9, což byl a je fotoaparát, který vynikal obrovskou rychlostí na dobu, ve které byl vydán. Nevýhodou byl ovšem nižší dynamický rozsah, proti modelům stejné generace. Naštěstí to vypadá, že použití nových skládaných snímačů nemá vliv na dosažený dynamický rozsah.

Já ovšem pevně věřím, že DR bude minimálně zachován na úrovni, kterou FUJIFILM fotoaparáty již mají.

Jaký je váš názor na novou generaci snímačů a jak se na ni těšíte?