TAMRON 17-70MM F2.8 Di III-A VC RXD - recenze

Značka Tamron je roky známá svými cenově dostupnými objektivy. V minulosti nabízeli alternativy pro DSLR systémy Nikonu a Canonu. V posledních letech se ovšem věnují i bezzrcadlovému segmentu a vypadá to, že si velmi dobře volí objektivy, které se budou potýkat s menší tržní konkurencí. 

Takže místo sto padesáté padesátky se světelností F1.4 na trh velmi často uvádějí zoom objektivy s dobrou světelností nebo širokým ohniskovým rozsahem. 


I systém FUJIFILM se dočkal. Tamron nabídl pro všechny FUJIFILM X uživatele cenově dostupný objektiv s velmi univerzálním rozsahem. 17-70mm je po přepočtu na full frame 25,5 - 105mm. Obecně by se dalo říci, že světelné zoom objektivy s ohniskem širším než 28mm po přepočtu se dají doopravdy využít ve všech žánrech, protože jim nechybí široký úhel záběru například pro reportáž. Takový standardem jsou zoom objektivy 24-70mm. Tamron sice nenabízí tak široký úhel záběru na širokém konci, ale na straně druhé to velmi dobře kompenzuje ohniskovou vzdáleností 105mm (70mm) - 4,1x zoom. 

Nemám problém si představit, že tento Tamron bude mnoha uživatelům sloužit jako jediný objektiv, který prakticky z těla fotoaparátu nesundají. Silnou stránkou je konstantní maximální světelnost, která je po celé dráze ohniskových vzdáleností F2.8. 

Konstantní světelnost je nespornou výhodou a navíc v kombinaci s ohniskem 70mm nabízí malou hloubku ostrosti pro fotografování portrétů a detailů. Například, když budete ostřit na člověka vzdáleného 4 metry a využijete 70mm ohnisko a světelnost F2.8, tak bude vaše hloubka ostrosti už jen 36 cm.

Upravena pouze expozice

70mm F2.8

Fascinující je i minimální ostřící vzdálenost. Na širokém konci (17mm) je to pouze 19 cm a při použití ohniska 70mm 39 cm. 

Optická stabilizace objektivu

Označení v názvu VC znamená ve světě Tamronu integraci stabilizace obrazu. Tato stabilizace umožňuje prodloužit čas závěrky a stále mít ostré fotografie při focení z ruky nebo natáčení videa. Osobně jsem zkoušel jaké časy závěrky udržím. Na 17mm jsem neměl problém mít ostré snímky při času závěrky 1/8s a na 70mm 1/15s.

Samozřejmě toto nemůžeme považovat za exaktní měření, protože závisí i na jakou vzdálenost ostříme apod. Obecně, ale mohu říci, že mě funkčnost stabilizace příjemně překvapila a je to rozhodně konkurenční výhoda, kterou tento objektiv nyní má před zavedeným FUJINON XF 16-55mm F2.8, který není stabilizací vybaven. 

U videa je poznat dopad stabilizace, ale nelze čekat, že budete chodit s fotoaparátem v ruce a výsledkem budou zcela stabilní záběry. Na druhou stranu pro videa s důrazem na obsah a ne formu si tento objektiv představit dovedu.

Kliknutím na fotku se dostanete přímo na stránku kurzu pro získání více informací.

Autofocus

Než se dostaneme k optickým vlastnostem, tak se pojďme na chvilku zastavit u automatického ostření. RXD v názvu označuje “rapid extra silent stepping drive). To znamená, že tento objektiv je vybaven krokovým motorem ostření, který je přesný, rychlý a velmi tichý. 

Použitím tohoto Tamron objektivu nedochází k vyřazení žádné funkce ostření. Je tedy zachován hybridní systém ostření (fázová detekce + kontrast) i ostření na oko a tvář. U FUJIFILM X-H2s podporuje zaostřování objektů (lidé, auta, zvířata, motorky, vlaky apod.). 

Ostření je dobré, funguje tak jak má, jen mi občas přijde, že speciálně při ostření při nedostatku světla má tendenci přejet ostřící hranu, trochu se vrátit a dotáhnout se přesně. Samozřejmě se může jednat i o to, že jsem objektiv zkoušel na své X-Pro3. Když je světla kontrastu dost - například v exteriérech, tak se objektiv chová velmi svižně a neměl bych problém s ním fotografovat prakticky cokoliv. 


Obecně nelze předpokládat, že AF bude mít identický výkon jako nativní objektivy od FUJINONU. Není to tím, že by objektiv byl výrazně horší, ale spíše o komunikaci mezi tělem a objektivem. Během let se budou, dle mého názoru, rozdíly lehce stírat pomocí updatů firmwaru objektivů. 


Kontinuální zaostřování

Opět platí to, co bylo napsáno výše. Kontinuální zaostřování funguje, tak jak čekáme. S FUJIFILM X-H2s funguje vyhledávání objektu stejně jako na FUJINON objektivech. Světelnost F2.8 začne být více problematická při ostření v šeru, protože s nižší světelností objektivu se snižuje citlivost ostření právě v šeru. 

Musel bych objektiv používat aktivně několik týdnů, abych doopravdy našel situace, při kterých se chová nestandardně nebo více váhá.

Obecně nejlepších AF výsledků aktuálně pro mě dosahuje FUJIFILM X-H2s (ještě nebyla uvedena ani H2 a ani T5) v kombinaci s novou generací světelných objektivů s LM motory ostření (18, 23, 33, 56).

Optické vlastnosti

Psát o optických vlastnostech objektivů není nikdy lehké a speciálně, když se jedná o zoom objektiv. Prakticky nelze pokrýt všechny situace, protože výkon se mění dle použitého ohniska, clony objektivu a například i vzdálenosti na kterou ostříme. 

Nevím zda jsem neměl pouze štěstí, ale na žádném snímku, který jsem udělal mě neděsila výrazná chromatická aberace, ale je pravda, že jsem k fotografování za ostrého protisvětla bohužel nedostal. 


Vinětace

Vinětace je tmavnutí obrazů do krajů. Samozřejmě se jedná o vlastnost, kterou lze lehce odstranit při úpravě fotografie. Nevýhodu ovšem vinětace má, protože s tmavšími kraji ztrácíte například i saturaci barev apod. 

Ideální objektiv by tedy nevinětoval vůbec. 

Vinětaci jsem mapoval na bílé zdi na ohniscích 17, 35 a 70mm. 

17mm trpí na vinětaci nejvíce. Při plně otevřené cloně objektivu F2.8 je na pozadí patrné, pak vinětace prakticky mizí na cloně F3.2 a zase se hned vrací na F3.5 v nejhorší podobě a pak už dochází k postupnému čištění obrazu do krajů s přibývajícím clonovým číslem. 

35mm je mnohem čistší a nejvíce je vinětace patrná při plně otevřené cloně objektivu. 

2.8 vs 3.5

70mm trpí obecně na vinětaci nejméně, ale i tak je patrná při F2.8. 

Ostrost v průběhu různých clon objektivu

Vždy je zajímavé sledovat, jak se objektiv chová napříč nastavení clon. Obecně lze říci, že ani na plně otevřené cloně, tak ani na plně zavřené obvykle objektivy nepodávají nejlepší optické výkony. Aktuální trend je ovšem tuto situaci trochu ohýbat a primárně se soustředit na plně otevřenou clonu objektivu. 

Tamron se chová tak, jak objektivy známe. Na F2.8 je ostrý, ale nejlepších vlastností dosahuje od clon objektivu cca 4-5.6. Nejlepší optický výkon končí někde kolem clony 11. Maximálně zavřená clona objektivu je F22 a na tomto konci je objektiv méně ostrý díky difrakci. 

Ve spojitosti s ohnisky je výsledek 17mm F2.8 velmi dobrý. V některých situacích, se mi zdály hrany velmi ostré, ale při porovnání na výřezu je vidět, že stejně je podání detailů lepší na hodnotě clony objektivu F5.6.

Výsledkem 70mm F2.8 je kouzelný. Velmi příjemný, velmi krémové podání s postupným přechodem do rozostření. Nekoná se žádné rozpliznutí a výrazné dvojení hran na které trpí prosté světelné pevné objektivy s manuálním ostřením od čínských výrobců.


Kdybych měl nějak rozumně shrnout výsledky, tak bych řekl, že TAMRON 17-70mm perfektně definuje termín “předvídatelný”. Ten objektiv dělá vše tak, jak zhruba uživatel čeká. Je dostatečně ostrý, ale nejlepší výsledky má kolem středních nastavení. Vinětace je nejsilnější na 17mm atd. atd. 

Na co bych si dal ovšem pozor jsou více zavřené clony objektivu. Ty dokáží dojem trochu strhnout a nemyslím si tedy, že pro krajináře se bude jednat o úplně nejvhodnější objektiv.

Zpracování

Normálně o velikosti váze a zpracování mluvím na začátku, ale tentokrát jsem si to naschvál nechal až do druhé části. Tamron si na nic nehraje. Nemá na sobě žádné speciální pruhy a označení. Nehraje si na hi-end objektiv s nízkou cenou. 

Jednoduše přiznává, že je perfektně namixovaným objektivem s cílem dosáhnout nejlepšího možného poměru cena a výkon. Objektiv je plastový, bez clonového kroužku a při zoomování se jeho velikost zvětšuje vysunutím předního členu. Nepůsobí ovšem levně. Naopak zpracování mě nikterak neuráží. Pozitivní je, že mezi ohnisky 17-24mm se jeho délka prakticky nemění a je tedy šance, že při natáčení videa nebude nutné, při změně ohniska převažovat gimbal.

Váha je 525g a průměr filtru je 67mm.


Závěr

Já se vždy snažím vnímat objektivy nejen v kontextu vlastností, ale také ceny a koncového uživatele. Bavíme se tu o objektivu s o něco univerzálnějším rozsahem než nabízí XF16-55mm F2.8, se stabilizací, kterou FUJINON nemá a s cenou, která se aktuálně pohybuje pod 24 000 Kč. 

Netroufám si porovnat TAMRON a FUJINON, protože jsem je neměl vedle sebe, ale musím říci, že mě bavilo s Tamronem fotografovat. Za mě je to objektiv, který svou univerzálností, zpracováním a světelností může ukojit mnoho fotografů. 

Obrovský plus je tiché automatické ostření, krátké minimální zaostřovací vzdálenosti. Dobrá ostrost snímku. Velmi příjemný render detailů. Samozřejmě je třeba dávat si pozor na slabší stránky a sklony k difrakci, ale i s tím se dá samozřejmě pracovat.

Mé subjektivní hodnocení je 7 z 10 optických členů. Jeden bod dolů je za absenci clonového kroužku.  

Ještě jednou děkuji FUJIFOTO za zapůjčení objektivu a pokud o něm máte zájem, tak se rozhodně obraťte na ně. Je potřeba podporovat české prodejce.