FUJIFILM X-S20 povedený facelift?

Někteří z vás o mně ví, že se cítím býti minimalistou i když to tak nemusí vypadat, protože mám doma zbytečně moc starých fotoaparátů a rád si kupuji třeba knihy. O počtu kabílků, redukcí apod. se nebudeme ani bavit, protože to je začátek zkázy lidstva.

FUJIFILM X-S20

Dnes (24.5.2023) byl představen FUJIFILM X-S20, nástupce modelu X-S10, který byl představen 15.10.2020. Na nástupce jsme tedy čekali přesně 951 dní, což jsou dva roky a sedm měsíců.

FUJIFILM X-S20

Pro mě osobně největším překvapením je smíchání dvou generací fotoaparátů, protože X-S20 sdílí se svým předchůdcem X-S10 stejný snímač. Konkrétně X-Trans CMOS IV BSI 26Mpix. Rozdíl je v použitém procesoru, ten sdílí X-S20 s modely X-H2s, X-H2 a X-T5. Díky tomu nabízí například mnohem výkonnější automatické zaostřování, včetně objektového zaostřování, které rozeznává lidi, oči, ptáky, psy, vlaky, letadla, motorky apod.

Toto generační spojení tedy přináší dostatečný výpočetní výkon procesoru a těží z rozlišení 26Mpix místo 40Mpix, které má X-H2 a X-T5. Ale jak jsem řekl, je pro mě překvapení, protože minimalistický FUJIFILM, který dlouhé roky měl v jedné řadě vždy jen jeden snímač a jeden procesor, tak nyní v jedné generaci používá hned tři rozdílné snímače - skládaný s 26Mpix v H2s, 40mpix v H2 a T5 a nyní i původní 26Mpix.



Tělo, váha a ergonomie

Váha těla se vešla pod 500g. S baterií, o které se ještě zmíním, a SD kartou je to přesně 491g.

Váha je tedy o něco málo větší než měla X-S10, ale rozměry jsou téměř zachovány.

491g tělo, Width: 127.7mm Height: 85.1mm Depth: 65.4mm (Minimum Depth: 32.9mm)

Výhodou X-S série je pro mnoho lidí poměrně hluboký grip, který pomáhá při fotografování s takto kompaktním tělem. Žádné výrazné změny nečekejte. Změnilo se jen pár drobností na otočných voličích (přibyly funkce). Zachován byl plně otočný LCD, který má tedy i selfie/vlog funkci. Jeho rozlišení je 1,84 milionů obrazových bodů a velikost je přesně 3 palce. Velikost je stejná, ale rozlišení LCD má X-S20 větší (1,04 -> 1,84 milionu obrazových bodů).

Hledáček má stále velikost 0,39 palce a rozlišení 2,36 milionu obrazových bodů. Jedná se o běžné vlastnosti hledáčku v této cenové kategorii, ale myslím si, že je pomalu čas adaptovat hledáček X-T3 do desítkové řady a X-H2s/H2 hledáček do T jednotkové řady.

Větší váha je způsobena baterií NP-W235, která pohání X-H sérii a například i X-T5. FUJIFILM oficiálně uvádí, že vydrží 750 snímků, ale má zkušenost je na ostatních modelech hodně přes 1000 snímků s mým stylem fotografování.

Další příjemná věc je vstup na 3.5mm jack mikrofonu.

Features

IBIS

Výhodou X-S série je optická stabilizace obrazu nebo-li IBIS, která má výkon až 7 expozičních stop. Tento fotoaparát se netají tím, že je určen pro lidi, kteří chtějí dělat obsah a je jedno zda to jsou fotografie nebo video.

Objektové zaostřování

Objektové zaostřování je novinkou spojenou s X-Procesorem V. Tento systém ostření mnohem lépe detekuje objekty, které máme v záběru, díky tomu můžeme snadněji ostřit. Další výhodou je lepší predikce pohybu objektu a tedy výrazně lepší výkon v režimu kontinuálního zaostřování.

Jako první přináší X-S20 režim “auto” pro detekování objektů. V minulosti jste museli vybrat ručně, zda budete ostřit například na auta. V režimu auto fotoaparát detekuje objekty sám.

6,2k/30p 4:2:2 10bit interně na SD kartu

FUJIFILM X-S20 nabízí možnost nahrávat video na SD kartu v kvalitě až 6,2k/30p 4:2:2 10bit, což by mělo být dostatečné pro x následujících let pro tvorbu osobního obsahu.

Vlogovací mód

Usnadňuje natáčení vlogů pro kohokoliv, kdo chce zkusit točit vlogy, ale vlastně netuší, jak si moc fotoaparát nastavit. Jednoduše na otočném voliči na horní straně fotoaparátu vyberete možnost vlog.

Mód priority produktu

Opět se jedná o funkci pro tvůrce obsahu na sociální sítě a YouTube. Jednoduše když je v záběru jen váš obličej, tak fotoaparát ostří na vás a když je na obraze i produkt, který třeba představujete, tak dojde k plynulému přeostření na produkt.

Mód rozostření pozadí

Opět zjednodušení pro tvorbu obsahu pro lidi, kteří neví, jak docílit rozostřenějšího pozadí. Stačí zapnout funkci a fotoaparát bude požívat více otevřené clony objektivu.

Tripod Grip TG-BT1

Jednoduše tripod, kterým se dá ovládat fotoaparát. Zapínat nahrávání apod.

Kompatibilita s aktivním chlazením

X-S20 je kompatibilní s aktivním chlazením, které bylo představeno pro X-H2s/X-H2

Závěr

FUJIFILM X-S20 je zdařilý facelift. Vše dělá lépe než původní verze, ale musí obstát ve světě, kdy je generačním sourozencem nejrychlejšího Xka vůbec (X-H2s) a dvou modelů se 40Mpix (X-H2 a X-T5).

A to nám trochu odpovídá na to, kde je místo modelu X-S20. Jedná se o velmi univerzální hybridní fotoaparát pro tvůrce obsahu pro sociální sítě. Jde naproti i těm, kteří například o natáčení videa zatím třeba moc neví, ale to dle mého tomuto modelu neubírá na atraktivitě.

Design je účelný, větší baterie pomáhá vydržet v terénu bez zbytečných stresů. Kompatibilita s chlazením umožňuje používat tento fotoaparát pro nahrávání delších videí a streamování, IBIS pomáhá stabilizovat video a fotografovat na delší časy závěrky bez rozmazání snímku.

Komu bych doporučil X-S20? Rozhodně lidem, kteří hledají maximální univerzálnost za slušnou cenu. Určitě může být X-S20 dobrý upgradem pro majitele X-S10, starší X-T20 apod.